ⓘ Vjena

                                     

ⓘ Vjena

Viena eshte kryeqyteti i Austrise dhe poashtu nje shtet federal. Me 2011 Viena kishte mbi 1.700.000 banore dhe eshte pra qyteti me popullsine me te madhe ne Austri.

Qyteti i vjeter, i cili eshte i shenuar nga regjenca e Habsburgeve, dhe Kalaja Schönbrunn jane qe nga viti 2001 te mbrojtur ne listen e trashegimise boterore nga UNESCO-ja. Monumentet historike me te famshem jane Katedralja e Shtjefenit gj. Stephansdom, Rrota e Madhe gj. Riesenrad, Kalaja e Shenbrunit gj. Schloss Schönbrunn dhe Opera Kombetare gj. Staatsoper.

Viena eshte njera nga qytetet ne bote qe ka standardin e jeteses me te larte. Sipas nje studimi nga Mercer, Viena kishte per te treten here ne vitin 2011 standardin e jeteses me te larte nga 221 metropole nderkombetare, e pasuar nga Cyrihu dhe Aucklandi.

Ne Viene e kane qendren shume organizata nderkombetare si OPEC, OSBE, ONEA dhe OKB perkrah New York-ut dhe Gjeneves.

Ne Viene, qe prej vitit 1939 zhvillohet Koncerti i fillimvitit i Vienes.

                                     
 • fundit në Austri. Më parë, kryeqyteti i Austrisë së Poshtme ishte Vjena edhe pse Vjena nuk ka qenë zyrtarisht pjesë e Austrisë së Poshtme që nga viti 1921
 • ndan një kufi me Vorarlberg është Tiroli në lindje. Burgenland Kärnten Austria e Poshtme Austria e Epërme Salzburg Stiria Tiroli Tiroli Vorarlberg Vjena
 • Austria e Poshtme Austria e Epërme Salzburg Stiria Tiroli Tiroli Vorarlberg Vjena Tyrol, Austria në anglisht Lonely Planet. Marrë më 1 nëntor 2016
 • shekullit të 20 - të, tani flitet nga një pakicë e vogël. Burgenland Kärnten Austria e Poshtme Austria e Epërme Salzburg Stiria Tiroli Tiroli Vorarlberg Vjena
 • është ndikuar për shkak të pozitës gjeografike. Ndodhet 220 km larg nga Vjena e gjithashtu 225 km larg nga München ku ndikimi kulturor I këtyre qyteteve
 • Sieggraben Rajoni është pjesë e Projektit Centrope. Burgenland Kärnten Austria e Poshtme Austria e Epërme Salzburg Stiria Tiroli Tiroli Vorarlberg Vjena
 • Tina Blau, më vonë Tina Blau - Lang 15 nëntor 1845, Vjena - 31 tetor 1916, Vjena ishte një piktore e peisazhit austriak. Babai i Blaut ishte një mjek në
 • Salzburgut ndryshon nga trojet e tjera austriake. Burgenland Kärnten Austria e Poshtme Austria e Epërme Salzburg Stiria Tiroli Tiroli Vorarlberg Vjena
 • sipërfaqja e tokës dhe i treti më i madhi nga popullsia. Burgenland Kärnten Austria e Poshtme Austria e Epërme Salzburg Stiria Tiroli Tiroli Vorarlberg Vjena
 • Sllovenia, Italia, Zvicra dhe Lihtenshtajni. Kryeqyteti i Austrisë është Vjena Austria është anëtare e OKB - së që nga viti 1955. Pas përfundimit të luftës
 • cili kishte 288.808 banorë në fillim të vitit 2019. Burgenland Kärnten Austria e Poshtme Austria e Epërme Salzburg Stiria Tiroli Tiroli Vorarlberg Vjena