ⓘ Joan Miro

                                     

ⓘ Joan Miro

Joan Miro { Anglisht: Joan Miró i Ferrà } ishte piktor, skulptor dhe qeramikist spanjoll-katalunas i lindur ne Barcelone. Muzeu i dedikuar punes se tij, Fundació Joan Miró, u themelua nga qyteti i tij i lindjes, Barcelona, ne vitin 1975 si dhe Fundació Pilar i Joan Mirón ne qytetin ku jetoi, Palma, majorca ne vitin 1981.

Duke fituar duartrokitje nderkombetare, puna e tij u interpretua si surrealiste, nje kuti per mendjen e nenndergjegjshme, nje rikrijim femijeror, dhe nje shfaqje e krenarise katalunase. Ne nje numer intervistash te viteve te 1930-ta, Miro shprehu mosperfillje per metodat konvencionale te pikturimit si rruge per perkrahjen e shoqerise borgjeze, dhe dha deklaraten e famshme" vrasja e piktures” ne favor trondites per prishjen e elementeve vizuale te piktures.

                                     

1. Biografia

I lindur ne nje familje argjendtaresh dhe ore-ndreqesisht, ai u rrit ne lagjen Gothic Quarter te Barcelones. Babai i tij ishte Miquel Miró Adzerias ndersa nena quhej Dolors Ferrà. Ai filloi klasen e vizatimit ne moshen shtate vjeçare ne nje shkolle private ne Carrer del Regomir 13, shtepi e madhe mesjetare. Ne vitin 1907 ai u regjistrua ne akademine e arteve te bukura ne La Llotja, duke e tronditur babain e tij. Ai studioi ne Qendren e Artisteve te Shen Llucit dhe pati shfaqjen e pare te veten ne vitin 1918 ne Galerine Dalmau, ku puna e tij u tall dhe u demtua. I frymezuar nga kubizmi dhe ekspozitat surrealiste nga jashte vendit, Miro u terhoq ne drejtim te komunitetit te artit qe ishte mbledhur ne Montparnase dhe ne vitin 1920 u zhvendos ne Paris, por vazhdoi t’i kalonte verat e tij ne Kataluni.

                                     

1.1. Biografia Pleqeria dhe vdekja

Ne vitin 1979 Miro mori dekoraten honoris causa nga Universiteti i Barcelonws. Artisti, i cili vuante nga zemra, vdiq ne shtepine e tij ne Palma me 25 dhjetor 1983.

                                     

2.1. Punimet Favuizmi i hershem

Punimet e tij te hershme perfshijne Portrait of Vincent Nubiola 1917, Siurana - the Path, Nord-Sud 1917 dhe Painting of Toledo. Keto punime tregojne ndikimin e Paul Cézanne dhe i mbushin pikturat me siperfaqe me ngjyra dhe nje trajtim me piktorik sesa stili i veshtire i punimeve te tij te mepasshme. Ne Nord-Sud, nje gazete letrare me ate emer shfaqet, nje pajisje kompozicionale e zakonshme ne kompozimet kubiste, por gjithashtu nje reference per interesat letrare dhe para-perparimtare te piktorit.

                                     

2.2. Punimet Realizmi magjik

Duke filluar ne vitin 1920, Miro zhvilloi nje stil mjaft preciz, duke mbledhur çdo element ne izolim dhe detal dhe duke bere rregullimin e tyre te pergjithshem. Keto punime, perfshire House with Palm Tree 1918, Nude with a Mirror 1919, dhe The Table - Still Life with Rabbit 1920, tregojne qarte ndikimin e kubizmit, edhe pse ne nje rruge te permbajtur, duke e aplikuar vetem ne subjekte proporcionale. Per shembull, The Farmers Wife Gruaja e Fermerit 1922-23, eshte realiste, por disa jane stilizuar dhe deformuar, si trajtimi i shputes se gruas, te cilat jane te zgjeruara dhe te rrafshuara.

Kulminacioni i ketij stili ishte Ferma 1921-22. Perqeindrimi ne çdo element si me rendesi te njejte ishte nje hap drejt prodhimit te nje shenje pikture per secilin element. Ne sfond eshte dhene nje rrafsh ose model i fushave te thjeshta, duke theksuar ndarjen e figures dhe te tokes, te cilat do te behen te rendesishme ne stilin e tij te pjekur.

Miro beri disa perpjekje per ta promovuar kete pune, por koleget e tij surrealist e pane si shume realist dhe me sa duket konvencionale, dhe keshtu ai iu kthye nje trajtimi me te qarte surrealist.                                     

2.3. Punimet Surrealizmi i hershem

Ne vitin 1922, Miro hulumtoi surrealizmin abstrakt, te shumengjyrshem ne te paketen nje pikture. Nga vera e vitit 1926 ne Mont-roig, Miro filloi pikturimin e pikturave me shenja abstrakte, me teper sesa perfaqesimi i realizmit te perdorur te Ferma, ku jane mbizoteruese. Ne The Tilled Field, Catalan Landscape The Hunter dhe Pastoral 1923–24 keto fusha ose vija te shumtat te zeza ose me ngjyra te forta paraqesin subjekte, nganjehere mjaft te fshehta. Per Catalan Landscape The hunter, Miro paraqiti nje gjuetar ne kombinim me shenjat: nje trekendesh per koken, vija te dredhura per mustaqet, vija kendore per trupit. Pra ky punim eshte nje kod qe me vone Miro jep nje shpjegim te qarte per shenjat qe ka perdorur.

                                     

2.4. Punimet Gjuha e pikturave surrealiste

Ne mes te viteve te 1920-ta Miro zhvilloi gjuhen e shenjave te piktures qe do te jete ne qender te pjeses tjeter te karrieres se tij. Ne Harlequin’s Carnival 1924-25, eshte nje vazhdimesi e qarte e vijave te filluara tek The Tilled Field. Por ne veprat pasuese si The Happiness of Loving My Brunette 1925 dhe Painting Fratellini 1927, ka shume me pak shifra te dukshme, dhe ato qe kane mbetur jane te thjeshtuara.

Pas pak, Miro filloi serine e tij Spanish Dancer Valltari spanjoll. Keto kolazhe te thjeshta ishin si nje kundervenie konceptuale ndaj pikturave te tij. Ne Spanish Dancer 1928 ai kombinoi nje tape, nje pende dhe nje gjilpere mbi nje leter te bardhe.                                     

2.5. Punimet Librat e artistit

Miro krijoi mbi 250 libra te ilustruara. Keto njihen si Livres d’Artiste Librat e Artistit. Nje pune e tille u publikua ne vitin 1974, me kerkese te vejushes se poetit francez Robert Desnos, e titulluar Les pénalités de lenfer ou les nouvelles Hébrides Ndeshkimet e ferrit ose Hebridet e reja. Ajo ishte nje set i perber nga 25 litografi, pese ne te zeze dhe te tjerat me ngjyra.

Ne vitin 2006 libri u shfaq ne Joan Miró, Illustrated Books ne Muzeun e Artit Vero Beach. Nje kritik tha" eshte nje grupim veçanerisht i fuqishem, jo vetem per imazhet e pasura por gjithashtu per histori pas krijimit te librit. Litografite jane te gjata, vertikale te ngushta dhe derisa shfaqen forma te njohura te Miros, ka nje theks te pazakonte ne cilesi.” Kritiku vazhdon" Une isha terhequr ne çast nga keto kater printime, ne nje emocion te shendetshem, qe eshte ne kontrast me siperfaqet e ftohta te punimeve te Miros. Mprehtesia e tyre eshte edhe me e madhe, mendoj une, kur ju i lexoni ato ashtu siç duhet. Artisti u takua dhe u be shok me Desnosi, mbase shkrimtari me i dashur surrealist dhe me ndikim, ne vitin 1925, dhe pas shume kohe, ata realizuan nje bashkepunim ne livre d’artiste. Keto realizime ishin mbajtur per shkak te Luftes Spanjolle Civile dhe Luftes se Dyte Boterore. Kritika e guximshme e ketyre te fundit e qoi Desnosin ne burg ne Aushvicit dhe vdiq ne moshen 45 vjeçare pak pasi u lirua ne vitin 1945. Afersisht tri dekaa ma vone, me sugjerimin e vjeushes se tij, Miro e nxori manuskriptin e ilustruar te poetit. Ajo ishte vepra e tij e pare ne proze, e cila ishte shkruar ne Maroko ne vitin 1922 por qe mbeti e papublikuar deri ne kete bashkepunim te pasvdekjes.”                                     

3. Stilet dhe zhvillimet

Ne Paris, nen ndikimin e poeteve dhe shkrimtareve, ai zhvilloi stilin e tij unik: forma organike dhe aeroplane te rrafshuar te vizatuar me nje linje te mprehte. Mendohet ne pergjithesi si nje Surrealist per shkak te interesave te tij ne automatike dhe perdorimin e simboleve seksuale per shembull, forma vezake me linjat te valezuara qe burojne prej tyre, stili i Miros u ndikua ne shkalle te ndryshme nga Surealizem dhe Dada, por ai kundershtoi anetaresimin ne çdo levizje artistike ne vitet e lufterave evropiane. André Bretoni e pershkruan ate si "me e Surrealist se te gjithe ne." Miró rrefeu per krijimin e nje nga veprat e tij me te famshme, Harlequins Carnival, nen rrethana te ngjashme:

Si mendoj une per vizatimet e mia dhe idete e mia per pikture? E pra une shkoi ne shtepi ne studion time ne Paris Rue Blomet gjate nates, shkoj ne shtrat, dhe nganjehere nuk kam ndonje darke. Kur u shtriva,une pashe gjera, dhe i qita ato ne nje fletore. Une pashe forma ne tavan."

Origjina surrealiste e Miros e evoluar nga "shtypja", si gjithe surrealistet spanjoll dhe puna magjike realiste, veçanerisht per shkak te etnise se tij katalane, e cila ishte objekt i persekutimit te veçante nga regjimi Frankos. Gjithashtu, Joan Miró ishte ne dijeni te artit Haitian Vodou dhe fese Kuban Santeria neper udhetimet e tij para se te shkojne ne roberi. Kjo çoi ne nenshkrimin e stilit te tij.

                                     

3.1. Stilet dhe zhvillimet Stili eksperimental

Joan Miró ishte nder artistet e pare qe zhvilloi vizatimin automatik si nje menyre per te ndrequr teknikat e meparshme te vendosura ne pikture, dhe ne kete menyre, me André Masson, perfaqesuan fillimin e Surealizmit si nje levizje e artit. Megjithate, Miró ka zgjedhur qe te behet nje anetar zyrtar i Surrealizmit per te qene i lire per te eksperimentuar me stile te tjera artistike, pa kompromentuar poziten e tij brenda grupit. Ai ndoqi interesat e tij ne boten e artit, duke filluar nga vizatimi automatik dhe surrealizmit, te ekspresionizmi, abstraksioni, dhe fushes me ngjyra. Piktura kater-dimensionale ishte nje lloj teorik i piktures qe Miró e propozoi, ne te cilen pikture u kapercye piktura dydimensionale dhe madje edhe tre-dimensionale e skulptures.

Shprehja shpesh e cituar e Miros per vrasjen e piktures rrjedh nga nje antipati e artit borgjez, qe ai besonte se ishte perdorur si nje menyre per te promovuar propagande dhe identitetin kulturor midis te pasurve. Ne menyre te veçante, Miró iu pergjigj kubizmit. Ai citohet te kete thene "Une do te thyejne kitaren e tyre," duke iu referuar piktures se Pikasos, me qellim per te sulmuar popullaritetin dhe pervetesimin e artit te Pikasos nga politika.

"Spektakli i qiellit me pushton mua. Une jam i pushtuar kur shoh, ne nje qiell te madh, gjysmen e henes, ose diellin. Atje, ne pikturat e mia, format te vogel ne hapesira te medha boshe. Hapesira bosh, horizonti bosh, fusha bosh - çdo gje qe eshte zhveshur gjithmone me ka lene shume mbresa". - Joan Miró, 1958, cituar ne Artistet e Shekullit XX ne Art.

Ne nje interviste me biografin Walter Wrben, Miró shprehu mospelqimin e tij per kritiket e artit, duke thene se ata "jane me te shqetesuar me te qenit filozofe sesa me çdo gje tjeter. Ata formojne nje opinion e pastaj shohim ne vepren e artit. Piktura thjesht sherben si nje mantel ne te cilen perfundon sistemi i tyre i dobet filozofik.

Ne dekadat e fundit te jetes se tij Miró pershpejtoi punen e tij ne media te ndryshme, duke prodhuar qindra qeramika, perfshire Murin e Henes dhe Murin e Diellit ne ndertesen e UNESCO-s ne Paris. Ai gjithashtu beri pikturat e perkohshme ne dritare ne qelq per nje ekspozite. Ne vitet e fundit te jetes se tij Miró shkroi idete e tij radikale dhe me pak te njohura, duke eksploruar mundesite e skulptures te gazit dhe pikturen kater-dimensionale.

                                     

4. Ekspozitat

Gjate gjithe viteve te 1960-ta, Miro ishte nje artist i paraqitur ne shume shfaqje te Maeght Foundation qe po ashtu perfshinte punime nga Marc Chagall, Giacometti, Brach, Cesar, Ubac, dhe Tal-Coat.

Retrospektiva te medha te perkushtuara Miros ne moshen e tij te pleqerise ne qytete si Nju Jorku 1972, Londra 1972, Sanit-Paul-de-Vence 1973 dhe Parisi 1974 ishin nje tregues i mire i duartrokitjeve nderkombetare qe ishin rritur ne menyre te vazhdueshme gjate gjysmes se shekullit te kaluar; retrospektivat kryesore u ben pasvdekjes se tij. Ndryshimet politike ne vendin e tij udhehoqen ne vitin 1978 ekspoziten e pare te plote me piktura dhe punime grafike, ne Museo Español de Arte Contemporáneo ne Madrid. Ne vitin 1993, viti i njeqind vjetorit te lindjes se tij, u mbajten disa ekspozita, nder te cilat me te spikaturat ishin nga Fundació Pilar i Joan Miró, ne Barcelone, Muzeu i Artit Modern ne Nju Jork, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía ne Madrid dhe Galerie Lelong ne Paris. Ne vitin 2011, nje tjeter retrospektive u mbajt ne Tate Modern ne Londer dhe udhetoi tek Fondacioni Joan Miro dhe Galeria Kombetare e Artit, Uashington, D. C.

Lista e ekspozitave:

 • 1948: Picasso. Gris. Miró, San Francisco Museum of Modern Art, San Francisko
 • 1918: Joan Miró, erste Einzelausstellung, Galerías Dalmau, Barcelona
 • 1996/97: Joan Miró – Zeichnungen und Skulpturen, 1945–1983, Werke aus der Fundació Miró, Barcelona, Deichtorhallen, Hamburg
 • 1959: documenta 2, Kassel
 • 1990: Joan Miró Retrospective, Fondation Maeght, Saint-Paul-de-Vence Retrospektive
 • 2004: Joan Miró. La naissance du monde, de:Centre Georges Pompidou, Paris
 • 1974: Picasso to Lichtenstein, Tate Gallery, Londra
 • 1954: Biennale von Venedig, Venedig
 • 1941/42: Joan Miró, Muzeu i Artit Modern, New York Retrospektive
 • 2009: Miró – Dupin. Art i poesia, Fundació Joan Miró, Barcelona
 • 2010: Joan Miró – Die Farbe seiner Träume, Graphikmuseum Pablo Picasso, Münster
 • 1921: Joan Miró, Galerie La Licorne, Paris
 • 1936: Ekspozita Nderkombetare Surrealiste, New Burlington Galleries, London
 • 1960: Joan Miró. Lithographien, Galerie Schmela, Dusendolf
 • 1964: documenta 3, Kassel
 • 2012: Exquisite Corpses. Drawing and Disfiguration, Museum of Modern Art, New York
 • 1983: Joan Miró: A Ninetieth-Birthday Tribute, Museum of Modern Art, New York, dhe Joan Miró: anys 20. Mutació de la realitat, Fundació Joan Miró, Barcelona
 • 2008/09: Joan Miró: Painting and Anti-Painting 1927–1937, Museum of Modern Art, New York
 • 1977: documenta 6, Kassel
 • 1974: Joan Miró, Grand Palais, Paris
 • 1962: Joan Miró, Musée National d’Art Moderne, Paris
 • 1955: documenta 1, Kassel
 • 2001: Miró – Später Rebell, Kunstforum Wien, Wien
 • 2011: Miró, Tate Modern, London
 • 2010: Miró. Die Farben der Poesie, Museum Frieder Burda, Baden-Baden
 • 1940: Joan Miró. Early Paintings 1918 to 1927, Pierre Matisse Gallery, New York
 • 2013/14: Surrealism and the object, Centre Georges Pompidou, Paris, 30. tetr 2013 ne 3. mars 2014
 • 1972: Miró – Magnetic Fields, Solomon R. Guggenheim Museum, New York
 • 2008: Miró – La Terra, Palazzo dei Diamanti, Ferrara
 • 1938: Exposition Internationale du Surréalisme, Galerie Beaux-Arts, Paris


                                     

5. Trashegimia kulturore dhe ndikimi

Miro kishte nje ndikim te rendesishem ne artin e fundshekullit XX, ne veçanti te artistet abstrakt-ekspresionist si Motherwell, Calder, Gorky, Pollock, Matta dhe Rothko, ndersa menyra e tij lirike dhe fushat e ngjyrosura ne pikturat e tij ishin paraardhese per artiste si Frankenthaler, Olitski dhe Louis dhe te tjere. Puna e tij po ashtu ndikoi tek dizajneret moderne perfshire Paul Randin dhe Lucienne Day dhe ndikoi edhe tek piktoret bashkekohor si Julian Hatton.

                                     

6. Vleresimi

Ne vitin 1954 atij iu dha çmimi Venice Biennale per punime te printuara,ne vitin 1958 Guggenheim International Award, dhe ne vitin 1980 ai mori Medaljen e Arte per Arte te Bukura nga Mbreti Juan Karlosi i Spanjes.

Ne vitin 1981, keshilli i qytetit te Palmes themeloi Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, e pozicionuar ne kater studiot qe Miro i kishte dhuruar me qellim.

Shperbilmet

 • 1980: Medalja e Arte e Arteve te Bukura, dhene nga Juan Carlos I.
 • 1978: Medalja e Arte nga Generalität von Katalonien
 • 1957: Promovimi Satrap ne Collège de Pataphysique ne Paris
 • 1952: Emerimi si anetar i Collège de ’Pataphysique ne Paris
 • 1968: Doktorate nderi nga Universiteti i Harvardit
 • 1958: Guggenheim International Award dhene ne vitin 1959 nga Presidenti i SHBA-ve Eisenhower
 • 1978: Internationaler Antonio-Feltrinelli-Preis
 • 1954: Çmimi i madh per grafik ne Biennale in Venedig
 • 1979: Doktor nderi nga Universiteti i Barcelones


                                     

7.1. Veprat e zgjedhura Skulpturat

 • 1967: The Sun, the Moon and One Star Sonne, Mond und ein Stern, Bronze, Milwaukee Art Museum; wurde 1981 als Skulptur unter dem Titel Miró’s Chicago, Beton, Bronze, Keramik, 12 m, am Cook County Administration Building, 69 W. Washington St. in Chicago aufgestellt. Weitere Abb.
 • 1969: Torso, Bronze, 120 × 175 × 125 cm, Galerie Beyeler, Basel 1980
 • 1967: La carícia d’un ocell Liebkosung eines Vogels, Bronze, 311 × 111 × 38 cm, Fundació Joan Miró, Barcelona
 • 1976: Personnage gotique Gotische Figur, Bronze, 450 × 200 × 160 cm, Collection Adrien Maeght, Paris 1984
 • 1970: Personnage Figur, Bronze, 200 × 100 × 120 cm, Fundació Joan Miró Abb.
 • 1946–1949: L’Oiseau lunaire Mondvogel, Bronze, 19 × 17 × 12.5 cm, Fundació Joan Miró Abb.
 • 1931: Objet Objekt, Öl auf Holz, Nägel, Bindfaden, Knochen, Kichererbse, 40 × 29.7 × 22 cm, Museum of Modern Art, New York Abb.
 • 1946–1949: L’Oiseau solaire Sonnenvogel, Bronze, 13.5 × 11 × 18.5 cm, Fundació Joan Miró Abb.
 • 1967: Femme Frau, Bronze, 57 × 21.5 × 21.5 cm, Fundació Joan Miró Abb.
                                     

7.2. Veprat e zgjedhura Pikturat

 • 1917: Nord-Sud, Öl auf Leinwand, 62 × 70 cm, Privatbesitz
 • 1927: 48, Öl auf leimgrundierter Leinwand, 146.1 × 114.2 cm, Privatsammlung
 • 1945: La course de taureaux Der Stierkampf, Öl auf Leinwand, 114 × 145 cm, Musée National d’Art Moderne, Paris
 • 1921/22: La ferme Der Bauernhof, Öl auf Leinwand, 124.8 × 41.3 cm, National Gallery of Art, Washington D. C., eine Stiftung von Mary Hemingway Abb.
 • 1937: Nature morte au vieux soulier Stillleben mit altem Schuh, Öl auf Leinwand, 81.3 × 116.8 cm, Museum of Modern Art, New York
 • 1949: Personnes et chien devant le soleil Personen Hund vor der Sonne, 81 × 55 cm, Kunstmuseum Basel, Basel
 • 1950: Peinture Malerei, Öl, Stricke und Case-Arti auf Leinwand, 99 × 76 cm, Van Abbemuseum, Eindhoven
 • 1923/24: La terre labourée Gepflügte Erde, Öl auf Leinwand, 66 × 92.7 cm, Solomon R. Guggenheim Foundation, New York Abb. Arkivuar 11 janar 2015 tek Wayback Machine
 • 1925: Danseuse II Tänzerin II, Öl auf Leinwand, 115.5 × 88.5 cm, Sammlung Rosengart, Luzern Abb.
 • 1924/25: Le carnaval d’Arlequin Karneval des Harlekins, Öl auf Leinwand, 66 × 93 cm, Albright-Knox Art Gallery, Buffalo Abb.
 • 1925: Étoiles en des sexes d’escargot Sterne im Geschlecht von Schnecken, Öl auf Leinwand, 129.5 × 97 cm, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf Abb.
 • 1968: Paysan catalan au clair de la lune Katalanischer Bauer im Mondschein, Acryl auf Leinwand, 162 × 130 cm, Fundació Joan Miró, Barcelona
 • 1927: Paysage Le lièvre Landschaft Hase), Öl auf Leinwand, 130 × 195 cm, Solomon R. Guggenheim Foundation, New York Abb.
 • 1917: Portrait Nubiola, Öl auf Leinwand, 104 × 113 cm, Museum Folkwang, Essen
 • 1973: Mai 1968, Acryl auf Leinwand, 200 × 200 cm, Fundació Joan Miró, Barcelona
 • 1928: Intérieurs hollandais, Holländische Interieurs I bis III Abb. von I
 • 1935: Corde et personnage I Strick und Personen I, Öl und Strick auf Karton geklebt auf Holzplatte, 104.7 × 74.6 cm, Museum of Modern Art, New York Abb.
 • 1923/24: Paysage catalan Le chasseur Katalanische Landschaft Der Jäger), Öl auf Leinwand, 64.8 × 100.3 cm, Museum of Modern Art, New York Abb.
 • 1933: Composition Komposition, Öl auf Leinwand, Kunstmuseum Bern, Bern Abb.
 • 1933/34: Hirondelle/Amour Schwalbe/Liebe, Öl auf Leinwand, 199.3 × 247.6 cm, Museum of Modern Art, New York Abb.
 • 1925: L’Addition Die Rechnung, Öl auf Leinwand, 195 × 129.2 cm, Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Paris Abb.
 • 1926: Personnage lancant un pierre à un oiseau Figur, einen Stein nach einem Vogel werfend, Museum of Modern Art, New York Abb.
 • 1978: Figuren, Vögel, Stern, Acryl auf Leinwand, 88.7 × 115 cm, Fundació Joan Miró, Barcelona
 • 1929: La Reine Louise de Prusse Königin Luise von Preußen, Öl auf Leinwand, 82.4 × 101 cm, Meadows Museum, Dallas Abb.
 • 1936: Homme et femme devant un tas d’excréments Mann und Frau vor einem Kothaufen, Öl auf Kupfer, 23.2 × 32 cm, Fundació Joan Miró, Barcelona Abb.
 • 1925: Photo – ceci est la couleur de mes rêves Photo – das ist die Farbe meiner Träume, Öl auf Leinwand, 96.5 × 129.5 cm, Privatbesitz Abb.
 • 1925: Baigneuse Badende, Öl auf Leinwand, 73 × 92 cm, Musée National d’Art Moderne, Paris Abb.
 • 1939: Flug eines Vogels über die Ebene, Solomon R. Guggenheim Museum, New York
 • 1919: Autoportrait Selbstporträt, Öl auf Leinwand, 75 × 60 cm, Musée Picasso, Paris Abb.
 • 1934: Trois personnages sur fond noir Drei Figuren auf schwarzem Grund, geklebtes Papier und Gouache auf Papier, 49.8 × 64.8 cm, LaM, Villeneuve d’Ascq Abb.
 • 1953: Les échelles en roue de feu traversent l’azur Die Leitern durchziehen als Feuerrad das Himmelsblau, Öl auf Leinwand, 116 × 89 cm, Privatbesitz Abb.
 • 1961: Bleu I, Öl auf Leinwand, 2.7 × 3.6 m; Bleu II, Öl auf Leinwand, 2.7 × 3.6 m; Bleu III, Öl auf Leinwand, 2.7 × 3.5 m, I, II, III: Musée d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Paris Abb. Bleu II
 • 1941: Chiffres et constellations amoureux d’une femme Konstellation Nr. 19: Ziffern und Sternbilder, in eine Frau verliebt, Gouache und Terpentinfarben auf Papier, 46 × 38 cm, The Art Institute of Chicago Abb.
 • 1920: La table – Nature mort au lapin Der Tisch – Stillleben mit Kaninchen, Öl auf Leinwand, 130 × 96 cm, Privatbesitz Abb.
                                     

7.3. Veprat e zgjedhura Kolagjene

Nje perzgjedhje kolagjene mund te gjindet ketu Webseite

                                     

7.4. Veprat e zgjedhura Tapiserite

 • 1977: Wandteppich in Zusammenarbeit mit Josep Royo für die National Gallery of Art in Washington
 • 1974: Wandteppich des World Trade Center, New York, zerstört am 11. September 2001 Abb. Arkivuar 14 nentor 2012 tek Wayback Machine
 • 1979: Tapís de la Fundació, Wolle, 750 × 500 cm, Fundació Joan Miró, Barcelona
                                     

7.5. Veprat e zgjedhura Muret prej qeramike

 • 1976: Straßenmosaik auf La Rambla in Barcelona
 • 1970: Weltausstellung, Osaka
 • 1983: Parc de la Mar, Palma de Mallorca
 • 1950: Universität von Harvard
 • 1971: Wilhelm-Hack-Museum, Ludwigshafen
 • 1980: Kongresszentrum Madrid
 • 1970: Terminal B, Flughafen Barcelona
 • 1972: Cinématèque, París
 • 1964: Handelshochschule, Sankt Gallen, Schweiz
 • 1958: UNESCO, París
 • 1964: Fundació Maeght, Saint-Paul-de-Vence
                                     

7.6. Veprat e zgjedhura Ilustrime librash

 • 1958: de:Paul Éluard: A toute épreuve, mit 80 Holzschnitten Abb.
 • 1961: de:Raymond Queneau: Album 19, mit 19 Lithografien
 • 1930: de:Tristan Tzara: L’Arbre des Voyageurs, mit vier Lithografien
 • 1951: Tristan Tzara: Parler seul
 • 1967: Ivan Goll: Bouquets de rêves pour Neila, mit 19 Lithografien
 • 1959: de:René Char: Nous avons, mit fünf Radierungen
 • 1954: Joan Miró: Une Hirondelle, Text und Zeichnungen von Miró
 • 1948: de:Henry Miller: The Smile at the Foot of the Ladder, dt. Das Lächeln am Fuße der Leiter. Rowohlt, Reinbek 1978, ISBN 978-3-499-14163-8
 • 1966: de:Alfred Jarry: Ubu Roi, mit 13 Lithografien
 • 1933: de:Georges Hugnet: Enfances, mit drei Radierungen
 • 1975: de:Jacques Prévert: Adonis, mit 63 Radierungen
 • 1972: de:Joan Brossa: Oda a Joan Miró, mit acht Lithografien
 • 1957: de:René Crevel: La bague d’aurore, mit fünf Radierungen
 • 1971: Joan Miró: Ubu aux baléares und Le lezard aux plumes d’or, Texte und Zeichnungen
                                     

8. Tregu i Artit

Sot, pikturat e Miros shiten rreth US$250.000 dhe US$26 milion; US$17 milion ne SHBA ne ankandin per La Caresse des étoiles 1938 me 6 maj 2008, qe ne ate kohe ishte shuma me e larte e paguar per veprat e tij. Ne vitin 2012, Painting-Poem "le corps de ma brune puisque je laime comme ma chatte habillée en vert salade comme de la grêle cest pareil" 1925 u shit te Christies ne Londer per $26.6 milion. Me vone ate vit Sothebys ne Londer, Peinture Etoile Bleue 1927 solli tarifen prej 23.6 milion pounds, dy here me shume se qe ishte shitur ne nje ankand ne Paris ne vitin 2007 dhe me nje çmim rekord per artistin e ankandit.

                                     

9.1. Literatura Shkrimet e Miros

 • Margit Rowell Hrsg.: Joan Miró. Selected Writings and Interviews. Thames & Hudson, London 1987
 • Ernst Scheidegger Hrsg.: Joan Miró. Gesammelte Schriften, Fotos, Zeichnungen, Zürich 1957
 • Joan Miró: Ceci est la couleur de mes rêves. Entretiens avec Georges Raillard. Paris 1977
                                     

9.2. Literatura Biografite

 • Stephan von Wiese u. a.: Joan Miró. Schnecke, Frau, Blume, Stern. Prestel, München 2002, ISBN 3-9808208-4-X
 • Dupin: Miró 1961. Neuauflage Flammarion, Paris 2004, ISBN 2-08-011302-X; dt. Joan Miró – Leben und Werk. DuMont Schauberg, Köln 1961
 • Hans Platschek: Joan Miró. Rowohlt, Reinbek 1993, ISBN 3-499-50409-X
 • Walter Erben: Joan Miró, 1893–1983. Mensch und Werk. Taschen, Köln 2004, ISBN 3-8228-2356-2
 • Roland Penrose: Miró, Thames & Hudson, London 1985, ISBN 0-500-20099-8
 • Jacques Dupin, Joan Miró Life and Work, Harry N. Abrams, Inc., Publisher, New York City, 1962, Library of Congress Catalog Card Number: 62-19132
 • Janis Mink: Joan Miró. Taschen, Köln 2006, ISBN 978-3-8228-6367-1
 • Margit Rowell, Joan Miró - Selected Writing & Interviews, Da Capo Press Inc; New edition 1 August 1992 ISBN 978-0-306-80485-4
 • Gaston Diehl: Miró. Gondrom. Bindlach 1996, ISBN 3-8112-1044-0
                                     

9.3. Literatura Perfaqesimet

 • Rudlof: Unvollendete Schöpfung. Künstler im zwanzigsten Jahrhundert. Urachhaus, Stuttgart 1982, ISBN 3-87838-368-1
                                     

9.4. Literatura Katalogje ekspozitash

 • Thomas Krens Vorwort: Rendezvous. Masterpieces from the Centre Georges Pompidou and the Guggenheim Museums. Guggenheim Museum Publications, New York 1998, ISBN 0-89207-213-X
 • Joan Miró. Werke in der Sammlung Würth, Swiridoff, Künzelsau 2008, ISBN 3-89929-142-5
 • Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf Hrsg.: Einblicke. Das 20. Jahrhundert in der Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf. Hatje Cantz, Ostfildern 2000, ISBN 3-7757-0853-7
 • Kunsthaus Zürich, Städtische Kunsthalle Düsseldorf Hrsg.: Joan Miró, Kunsthaus Zürich und Städtische Kunsthalle Düsseldorf 1986
                                     

9.5. Literatura Hetimet

 • Riewert Ehrich: Miró und Jarry. Ein Beitrag zur literarischen Rezeption in der bildenden Kunst. Lang, Frankfurt/M. 2005, ISBN 3-631-54212-7
 • Evelyn Benesch/Ingried Brugger Hrsg.: Miró. Später Rebell. Kunstforum Wien/Edition Minerva, Wolfratshausen 2001, ISBN 3-932353-49-8
 • Riewert Ehrich: Mori el Merma – aus dem Bild herausgetretene Ubu-Figuren Mirós. Der Triumph des Künstlers über den Diktator. In: Zeitschrift für Katalanistik 21 2008, S. 97–120
                                     

9.6. Literatura Lista e puneve

 • Joan Miró. Sculptures. Catalogue Raisonné 1928–1982. Hrsg. von E. Fernando Miró, Daniel Lelong, Paris 2006, ISBN 978-2-86882-074-7
 • Miró Radierungen, 1928–1975. Drei Bände, hrsg. von Jacques Dupin. Edition Weber, Genf 1984–1991
 • Obra de Jean Miró, Bestandskatalog der Fundació Miro mit 1679 Arbeiten, Barcelona 1988
 • Joan Miró. Paintings. Catalogue Raisonné. Hrsg. von Jacques Dupin. Daniel Lelong, Paris 2002, ISBN 978-2-86882-049-5
 • Joan Miró. Arbeiten auf Papier, 1901–1977. Hrsg. von Carl Haenlein, Kestner-Gesellschaft, Hannover 1977
 • Joan Miró. The Illustrated Books. Catalogue Raisonné, hrsg. von Patrick Cramer. Patrick Cramer, Genf 1989
 • Joan Miró. Der Lithograph, 1930–1972. Vier Bände, hrsg. von Patrick Cramer. Edition Weber, Genf 1972–1982
 • Joan Miró, Josep Llorens Artigas. Ceramics. Catalogue raisonné 1941–1981, hrsg. von Cristina Calero Fernandez. Galerie Lelong and Successio Miró, Paris 2007, ISBN 978-2-86882-079-2
                                     

10. Lidhjet e jashtme

 • Joan Miró auf kunstaspekte
 • Joan Miró in der artcyclopedia
 • Famous Artists Gallery
 • Joan Miró Art
 • Artcyclopedia Directory of online works
 • Museum Fundació Joan Miró – Barcelona
 • Olgas Gallery: Joan Miró
 • Fundació Pilar i Joan Miró – Palma de Mallorca
 • Art Signature Dictionary - See Joan Miros signature, although the police seizure of counterfeit
 • Centre Miró in Mont-roig


                                     
 • visual u pershine ne levizje, permendim Giorgio de Chirio, Max Ernst, Joan Miro Francis Picabia, Yves Tanguy, Salvador Dali, Luis Bunuel, Alberto Giacometti
 • Dalise nga Joan Miro Gjate zhvillimit te stilit te tij ne vite, Dali realizoi nje sere punimesh te infuencuara dukshem nga Picasso dhe Miro Disa ndikime
 • Kontit të Barcelonës, Rusillionit dhe disa vendeve të tjera. Wilfredi, Miro vëllai i tyre Sunifredi i cili u bë Abati i Arles dhe Lindoi, Viskonti
 • mëdhenj të Spanjës shekullit të 20, të Pablo Picasso, Salvador Dali, Joan Miro Juan Gris dhe Julio Gonzales. Sigurisht kryevepra më e famshme në muze
 • 2012 sot Sllovenia - President - Borut Pahor 2012 sot Kryeministër - Miro Cerar 2014 sot Spanja Monark - Felipe VI, Mbreti i Spanjës 2014 sot Kryeministër
 • 2003 2006 Kryetar 2004 - 2005 Anëtari Kroat - Dragan Čović 2002 2005 Ivo Miro Jović 2005 2006 Kryetar 2005 2006 Kryeministër - Adnan Terzić 2002 2007