ⓘ Irene Papas

                                     

ⓘ Irene Papas

Irene Papas eshte nje aktore greke, aktive ne me shume se 70 filma gjate karrieres ne pesedhjete vjet. E njohur ne rolet perkrah Bekim Fehmiut si mbreteresha e Itakes Penelopa ne filmin Odisea LOdissea 1968 dhe me Anthony Quinn ne filmin "Zorba the Greek" 1964 ne petkun e vejushes se bukur.

                                     

1. Biografia

E lindur si Irene Lelekou Ειρήνη Λελέκου, Talentin e Irenes e zbuloi Elia Kazan.

Irena aktroi Helenen e Trojes ne filmin Trojanket, se bashku me Katharine Hepburn. Aktroi edhe femra te tjera nga Mitologjia greke, si Klitemnesten ne filmin Ifigenija, Elekten ne Elektri, Antigonen ne Antigona, etj.

Lajmerohet edhe si mbreteresha Katarina Aragonska ne filmin Anne of the Thousand Days, pastaj ne filmin Muhamedi, i derguari i Perendise.

Ndersa filmat me te njohur te saj jane Zorba the Greek dhe Z.

Papas ishte gruaja e Alkisa Papasit dhe e dashura e Marlona Brandos.

                                     

1.1. Biografia Filmografia

 • Electra 1962
 • Moses the Lawgiver 1974
 • Lion of the Desert 1981
 • Anne of the Thousand Days 1969
 • High Season 1987
 • Chronicle of a Death Foretold 1987
 • LOdissea 1968
 • Jacob 1994
 • The Odyssey 1997
 • Theodora, Slave Empress 1954
 • Roma Bene 1971
 • The Brotherhood 1968
 • Le infedeli 1953
 • Nirvana Street Murder 1990
 • The Trojan Women 1971
 • Tribute to a Bad Man 1956
 • The Man from Cairo 1953
 • Captain Corellis Mandolin 2001
 • The Moon-Spinners 1964
 • We Still Kill the Old Way 1967
 • Christ Stopped at Eboli 1979
 • Mohammad, Messenger of God 1976
 • Anxiety 1998
 • Ill Take Her Like a Father 1974
 • Bloodline 1979
 • Zorba the Greek 1964
 • Bouboulina 1959
 • Blood Wedding 1977
 • Dead City 1951
 • Attila 1954
 • A Dream of Kings 1969
 • The Battle of Sutjeska 1973
 • Dont Torture a Duckling 1972
 • Z 1969
 • The Guns of Navarone 1961
 • Iphigenia 1977
 • Into the Night 1985
 • Eréndira 1983
 • Antigone 1961
 • Climax! 1958
 • A Talking Picture 2003
 • 1931: Once Upon a Time in New York 1972
                                     

1.2. Biografia Çmime dhe Vleresime nderkombetare

 • 1969: New York Film Critics Circle Best Supporting Actress, for the film Z - e nominuar
 • 2002: Woman of Europe Award Career Award - fituese
 • 1985: Fennecus Awards Best Actress in a limited role, for the film Into the Night - e nominuar
 • 1962: Union of Greek Film Critics Best Actress, for the film Elektra - fituese
 • 1993: Hamptons International Film Festival Distinguished Achievement Award - fituese
 • 1961: Antigone film
 • 1962: Thessaloniki International Film Festival Best Actress, for the film Elektra - fituese
 • 2001: University of Rome Doctorate in Arts and Letters - fituese
 • 1993: Flaiano Prize for Theatre Career Award - fituese
 • 2000: Madrid National Arts Institution Career Award - fituese
 • 2000: International Festival Women’s films Career Award - fituese
 • 1989: Australian Film Institute Best Actress, for the film Island - e nominuar
 • 1971: National Board of Review Best Actress, for the film The Trojan Women - fituese


                                     

1.3. Biografia Kuriozitete

 • Ne nje interviste pas largimit nga jeta te Marlon Brandos ajo tha se kishte pasur nje marredhenie me aktorin amerikan dhe se pastaj kishin mbetur "miq te mire" deri ne fund.
 • Aktorja ishte mikeshe me Katharine Hepburn e cila u shpreh se "Irene Papas eshte nje nga aktoret me te mira ne historine e Kinemase".
 • Federico Fellini ishte nje nga admiruesit e sinqerte te Irene Papas.
                                     
 • mbret francez 1471 - Friedrich I, mbret danez dhe norvegjez 1926 - Irene Papas aktore greke 1936 - Zine el - Abidine Ben Ali, politikan tunizian 1965
 • grafik, Kelvin Pike - kameraman Interpretojnë Anthony Quinn si Hamza, Irene Papas si Hind, Michael Ansara si Abu Sofyan, Johnny Sekka si Bilal, Michael
 • de Havilland, Ava Gardner, Robert Show, Dirk Bogart, Sharl Aznavur, Irene Papas Claudia Cardinale etj. Ka interpretuar në shqip, sërbisht, maqedonisht