ⓘ Plutoni (mitologji)

                                     

ⓘ Plutoni (mitologji)

Plutoni greqisht: ploutos, shqip: i pasur) ne mitologjine klasike heleno-romake ishte nje zot i botes nentoksore i krimit dhe i vdekjes i cili i perkiste fese romake. Zoti korrespondues helene eshte quajtur shpesh here Hadi. Plutoni ishte nje nga perendite me te frikshme dhe me te fuqishme, sipas astrologeve plutoni perfaqesonte vdekjen, rigjenerimin dhe rilindjen.

                                     

1. Pershkrimi

Plutoni ishte djali i Saturnit dhe i Cybeles bashkeshort i Proserpinen, vella i Neptunit dhe Jupiterit. Ai eshte treguar zakonisht me nje mjeker te trashe dhe si i ashpert. Shpesh here ai mbante ne koke nje helmete, nganjehere e kishte ballin e kurorezuar me nje kurore te zeze, nganjehere me lule narcissus. Kur u ulte ne fronin e tij te zi apo te squfurit, ai mbante ne doren e djathte nje skepter te zeze, ose nje pirun te madh. Shume here ai mbante ne dore çelesa per te shprehur se dyert e jetes jane te mbyllura, pa kthim per ata te cilet kishin arritur sukses ne perandorine e tij. Ai mbante shpesh here qenin e tij Cerber afer tij.

                                     
  • eleusinianit ai ishte i konsideruar si fëmijë hyjnor. Fjala politike Plutokraci ka prejardhjen nga emri i Plutos. Plutoni mitologji Plutus në Theoi.com