ⓘ Liqeni Maggiore

                                     

ⓘ Liqeni Maggiore

Liqeni Maggiore ose Lago Verbano eshte nje liqen i madh i vendosur ne jug te Alpeve. Ai eshte liqeni dyte me i madh ne Itali dhe liqeni me i madhi ne Zvicren jugore. Liqeni dhe bregliqeni i tij jane ndare ne mes te rajoneve italiane e Piemonte dhe Lombardia dhe kantonit zviceran te Ticino.

                                     

1. Gjeografia

Ka gjatesi prej 64.37 km 34¾ naut. mi dhe gjeresi prej 10 km, me nje siperfaqe prej 212.5 km², dhe me lartesi mbidetare 193 m. Thellesia mesatare eshte 177.4 m, ndersa pika e thellesise maksimale eshte 372 m, dhe ka vellim te pergjithshem prej 37 km³ uji.

Klima

Moti i liqenit Maggiore ne pergjithesi eshte i bute. Ai eshte e njohur per klimen e tij mesdhetare - ku bimet sub-tropikale mund te rritet. Gjate dimrit, liqeni ndihmon per te mbajtur nje temperature me te larte ne rajonin perreth pasi uji leshon energjine e nxehtesise me ngadale se ajrit.

                                     
  • Basilica de Vicenza, la Villa Capra  e quajtur la Rotonda San Giorgio Maggiore de Venecia etj. Në Francë u shfaq e famshmja École de Fontainebleau
  • arritur të ndikoi artin bizantin shembujt më të mirë gjenden në Santa Maria Maggiore në Romë si dhe San Apolinari dhe San Vitali i Ravenës. Pushtimi i Perandorisë
  • Lac de Neuchâtel Zvicër 218 Liqeni me i madh në Zvicër 60 E24 Nyuk Нюк, Nuokkijärvi Rusi 214 230 61 S04 Maggiore Lago Maggiore Itali, Zvicër 212 61 E25 Seliger