ⓘ Realiteti

                                     

ⓘ Realiteti

Realiteti ne perdorimin e perditshem eshte "gjithçka" qe ekziston. Emertimi realitet, ne kuptimin e tij te gjere, perfshin çdo gje qe eshte, qofte apo jo e vezhgueshme, e pranueshme apo e kuptueshme nga shkenca, filozofia, apo ndonje sistem tjeter analitik. Ne kete ndjenje realiteti mund te perfshije te dyja, qenesine dhe asgjesine, ku ekzistenca kuptohet shpesh me qenesine.

Ne kuptimin e rrepte te filozofise perendimore, ka nivele ose shkalle te natyres se konceptimit te realitetit. Keto nivele perfshijne: realitetin dukurinjohes, te verteten, faktin dhe aksiomen.

Fjala realitet rrjedh nga latinishtja realitas, nga res "gje, send", realitas pra "gjesia", "sendertimi", gjeja qe eshte, vertetesia.

Filozofi te tjera, veçanerisht ato qe bazohen ne fete e Lindjes si Hinduizmi dhe Budizmi kane shpjegime te ndryshme per realitetin. Konceptet e realitetit ne Budizem perfshijne: darma-n, paramattha damma-n, samsara-n dhe maja-n iluzionin ne gjuhen sanskrite.

                                     
  • Realiteti i shtuar AR është një përvojë ndërvepruese e një mjedisi në botën reale, ku objektet që janë në të përmirësohen nga informacioni perceptues
  • Realiteti virtual VR është një përvojë e simuluar që mund të jetë e ngjashme ose plotësisht e ndryshme nga bota reale. Zbatimet e realitetit virtual
  • Skeda: Realiteti i shpërfillur.jpg Realiteti i shpërfillur është libër, vështrim kritik mbi pikëpamjet e Ismail Kadaresë për identitetin shqiptar shkruar
  • Realiteti virtual VR është një përvojë e simuluar që mund të jetë e ngjashme ose plotësisht e ndryshme nga bota reale. Zbatimet e realitetit virtual
  • Batalionit partizan të Rinisë Baba Fejzo me autor Bektash Zite, - 2009 Realiteti i shpërfillur Vështrim kritik mbi pikëpamjet e Ismail Kadaresë për identitetin
  • që i kundërvihet koncepteve të ndryshme deterministe sipas të cilave realiteti është i paracaktuar parashkruar që do të thotë se në të vërtetë individet
  • fillon të jetojë me kujtime deri sa me dëshirën e tij ai i largohet këtij realiteti Kastriot Çipi . doktori Kadri Roshi Gëzim Rudi Luiza Xhuvani Ky artikull
  • Dituria Emanuel Kanti Feja Frederik Niçe Gënjeshtra Ndershmëria Platoni Realiteti Shën Agostini Skepticizmi Sokrati Tomas Akuini Fjalor i historisë së mendimit
  • Delirium quhet një gjendje e errësimit të vetëdijes. Njeriu shkëputet nga realiteti ka ndryshime të shpejta të gjendjes së humorit, që shpesh shoqërohet