ⓘ Neopaganizmi

                                     

ⓘ Neopaganizmi

Neopaganizmi, apo paganizmi i ri, apo "kthimi ne tradita" eshte levizje per tu kthyer ne traditat dhe fene ne vendet e Evropes, si dhe kontinente tjera, para ardhjes se monoteizmit Abrahamik nga Lindja e Mesme. Me gjithe dominimin e monoteizmit, traditat e vjetra pagane nuk jane eliminuar asnjehere, dhe shpeshhere ato jane adoptuar per qellimet/nevojat e tyre nga fete monoteiste si Krishterimi e Islami.

Pas renies se rendesise se monoteizmit ne Evrope, dhe zhgenjimit me monoteizmin ka nje ringjallje te paganizmit. Paganizmi shihet si fe me e pershtatshme me nevojen per tu kujdesur per natyren, dhe si fe me pluraliste dhe demokratike se monoteizmi qe konsiderohet shtypes. Ne Islande eshte themeluar shoqata neopagane me 1972 dhe shoqata te tilla jane perhapur ne vende tjera ne Evrope si ne Suedi, Greqi, Itali.

Te shqiptaret jane ruajtur shume pjese te paganizmit si besimi ne zana, ore, vampire, lugeter, drangoje, kuçedra. Gjithashtu jane kultivuar traditat pagane si pjese e ndertimit te identitetit kombetar, si p.sh. Dita e Veres, Darka e Lames. Tashme ka nje interes per te ringjallur traditat pagane si pjese e kundershtimit te perçarjeve fetare nga monoteizmi.

                                     
  • Tashmë ka një interes për të ringjallur traditat pagane si pjesë e kundërshtimit të përçarjeve fetare nga monoteizmi. Mitologjia shqiptare Neopaganizmi
  • Kaodaizmi apo Kao Dai Konfucianizmi Bahá í Shamanizmi Shintoizmi Sikhizmi Neopaganizmi ose Paganizmi Taoizmi Zoroastrizmi Fete me te medhaja te se kaluares