ⓘ Ekonomia e Lituanisë

                                     

ⓘ Ekonomia e Lituanisë

Ekonomia e Lituanise eshte ekonomia me e madhe te tre shteteve baltike. Lituania eshte anetare e Bashkimit Europian dhe kategorizohet si nje vend me zhvillim teper te madh njerezor.

Lituania ishte shteti i pare qe shpalli pavaresine nga BRSS ne vitin 1990, dhe pas pavaresise vendi kaloi nga nje ekonomi e planifikuar ne nje ekonomi tregu, duke ndermarre reforma te shumta. Ekonomia lituaneze PBB u rrit me shume se 500% ne krahasim me vitin 1990, dhe kjo frymezoi nocionin "Tiger baltik".

Sektore me te rendesishem ne ekonomine lituaneze jane sherbimet qe perfshijne tekonologjine dhe sherbimet bankare, industria qe perfshin metalurgjine, perpunimin e drurit dhe ate ushqimore, bujqesia produkte kryesore jane dritherat dhe patatja dhe turizmi qe perfshin historine e gjate te Lituanise, arkitektura e veçante baltike dhe natyra pyjore e dendur.

                                     
  • liria e vetos çuan në anarki dhe shpërbërjen eventuale të shtetit. Gjatë luftërave Veriore 1655 - 1661 territori dhe ekonomia e Lituanisë u shkatërruan
  • gjeo - politika, gjeo - demografia, gjeo - ekonomia etj. ju lutemi shikoni artikujt e titulluar si p.sh.: Demografia e shteteve, Ekonmia e shteteve, Sisteme shtetërore
  • qyteti më i madh dhe kryeqyteti i Lituanisë me një popullsi prej 555, 613 banorësh 847, 954 së bashku me rrethinën e saj Historiani i njohur Romas Batūra
  • Deri në shekullin e 20, në tokat e Bjellorusisë së sotme i takonin disa vendeve, Principatës së Polotskit, Dukatit të Madh të Lituanisë Perandorisë Ruse
  • Polonisë dhe Lituanisë shumë nga ajo që është sot Ukraina veriore u qeveris nga paria lokale lituaneze e Slavizuar gjithnjë e më shumë, si pjesë e Dukatit
  • Danimarkës, Estonisë, Finlandës, Suedisë, Norvegjisë, Islandës, Letonisë, dhe Lituanisë Gjashtëshja nordike - baltike, që përbëhet nga vende nordike - baltike që