ⓘ Sfinga

                                     

ⓘ Sfinga

Sfinga ose sfinksi eshte nje qenie mitike me koke njeriu, skifteri, mace, ose te nje deleje, trupit te nje luani dhe me flatrat e nje shqiponje. Ne traditen antike, sfinga ka koken e nje gruaje, kembet e nje luani dhe krahet e nje zogu. Ajo eshte mitizuar si tradhtare dhe e pameshirshme dhe do te vrase e do te haje ata qe nuk mund ti pergjigjen gjeegjezes se saj. Ky version vdekjeprures i nje sfinge shfaqet ne mitin dhe dramen e Edipit.

                                     

1. Permbledhje

Ndryshe nga sfinksi grek, qe eshte grua, sfinksi egjiptian eshte treguar tipikisht si nje burre, nje androsfinks. Perveç kesaj, sfinksi egjiptian shihej si dashamires, por kishte nje force te eger te ngjashme me versionin keqdashes grek. Qe te dy mendoheshin si roje dhe shpesh anonin hyrjet ne tempuj.

Ne artin dekorativ evropian, sfinga gezoi nje ringjallje te madhe gjate Rilindjes. Me vone, imazhi i sfinges, fillimisht shume i ngjashem me konceptin origjinal antik egjiptian, u eksportua ne shume kultura te tjera, megjithese ato shpesh interpretohen krejt ndryshe per shkak te perkthimeve te pershkrimeve te origjinaleve dhe permes evolucionit te konceptit ne lidhje me traditat kulturore.

Paraqitjet e sfinges zakonisht lidhen me struktura arkitektonike si varret mbreterore ose tempujt fetare.

                                     

2. Literatura

 • Stewart, Desmond. Pyramids and the Sphinx.: Newsweek, U.S., 72. Print.
 • Kallich, Martin. "Oedipus and the Sphinx." Oedipus: Myth and Drama. N.p.: Western, 1968. N. pag. Print.
 • Dessenne, André. La Sphinx: Étude iconographique in French. De Boccard, 1957.
 • Clay, Jenny Strauss, Hesiods Cosmos, Cambridge University Press, 2003. ISBN 978-0-521-82392-0.
 • Taheri, Sadreddin 2013. "Gopat Sphinx and Shirdal Gryphon in the Ancient Middle East". Tehran: Honarhay-e Ziba Journal, Vol. 17, No. 4.
                                     
 • dhe qeni dykrerësh i Ortit të shëmtuar, ndërsa motrat Hidra e Lernisë, Sfinga e Tebës dhe Himera. Kerberi nuk mungon në asnjë pikturë të perandorisë nëntokësore
 • të titujve të shkrimeve dhe sipas opinionit holivudian njifet edhe si sfinga suedeze dhe e huaja misterioze Pas mossuksesit të filmit Gruaja me dy
 • 1989 Këmbët e erës Renesansa Prishtinë, 1995 Prekja e vdekjes Sfinga Prishtinë, 2000 Nar det regnar over havet ADRS Malme, 2002 Shpirti
 • mbretërisë së tij i solli shpëtim. Në malin Sfing, afër Tebës, ishte strukur Sfinga e përbindëishve, fantazmë me krihë, me trup luani dhe me kokë femre, e cila
 • menaxhment të konflikteve e ka ndihmuar themelimin e revistës për gra Sfinga 1997 është bashkë - themeluese e revistës mujore për gra Eritrea 1997
 • deri në vitin 1990, ku autoritetet serbe e mbyllën me forcë. Piktura Sfinga Ilire është për më tepër edhe një dëshmi e lashtësisë sonë mitologjike