ⓘ Mehmet Kraja

                                     

ⓘ Mehmet Kraja

Mehmet Kraja eshte shkrimtar shqiptar dhe kryetar i Akademise se Shkencave dhe Arteve te Kosoves. Deri tani ka botuar: 13 romane, 5 permbledhje me tregime, 10 drama dhe tre libra me kritike dhe publicistike, si dhe nje numer tekste publicistike ne shtypin e Kosoves dhe Shqiperise. Jeton ne Prishtine.

                                     

1. Jeteshkrimi

U lind me 1952, ne Kraje, afer Liqenit te Shkodres, ne Mal te Zi. Shkollimin e mesem e kreu ne Ulqin, ndersa te lartin ne Universitetin e Prishtines. Nga viti 1974-76 ishte kryeredaktor i gazetes se studenteve" Bota e re”. Me pas punoi si gazetar dhe redaktor i kultures ne gazeten" Rilindja”. Gjate viteve 1992-99 jetoi dhe punoi ne Tirane. Pas luftes ishte redaktor i kultures ne te perditshmet" Zeri” dhe" Koha Ditore”. Qe nga viti 2002 eshte edhe ligjerues ne Fakultetin e Arteve ne Prishtine, ku jep lenden e skenarit te filmit.

I takon brezit te romanciereve shqiptare qe u shfaqen gjate viteve 70.

                                     

2.1. Veprat Romane

 • Gjurme ne trotuar”, Rilindja, Prishtine 1978;
 • Edhe te çmendurit fluturojne”, Onufri, Tirane, 2004;
 • Muri i mjegulles”, Toena, Tirane, 1998;
 • Net Bizantine”, Rilindja, Prishtine, 1990;
 • Selvite e Tivarit”, Onufri, Tirane, 2008;
 • Hotel Arberia”, Onufri, Tirane, 2010;
 • Im ate donte Adolfin”, Onufri, Tirane, 2005;
 • Prishtina”, Onufri, Tirane, 2018;
 • Portali i perendive te fyera”, Rilindja, Prishtine 1980;
 • E zeza dhe e kuqja”, Onufri, Tirane, 2015;
 • Semundja e endrrave”, Rilindja, Prishtine 1987;
 • Udhezime per kapercimin e detit”, Rilindja, Prishtine 1984;" Naim Frasheri”, Tirane 1987;
 • Moti i madh”, Rilindja, Prishtine 1981;
                                     

2.2. Veprat Drama

 • Pese ide per loje skenike”," Toena”, Tirane 1999;
 • Tri drama”" Princi i hijeve”," Onufri i Neokastres”," Hena prej letre”," Rilindja”, Prishtine 1987;
 • "Drama", PEN Qendra e Kosoves, Prishtine 2008
 • Krishti qendroi tri dite ne Kosove”," Jeta e Re”, Prishtine 2002;
 • Grafitet”," Jeta e Re”, Prishtine 2005;
 • Im ate donte Adolfin”, dramatizim, Prishtine 2007;
                                     

2.3. Veprat Kritike dhe publicistike

 • "E shtuna ime", PEN Qendra e Kosoves, Prishtine 2009
 • "Identiteti kosovar", PEN Qendra e Kosoves, Prishtine, 2011
 • Shoqerime”," Rilindja”, Prishtine 1997;
 • Vite te humbura”," Eurorilindja” Tirane 1995," Rozafa”, Prishtine 2003;
 • Mirupafshim ne nje lufte tjeter”," Rozafa”, Prishtine 2003.
                                     

2.4. Veprat Skenar

 • Kukumi”, 2003 i realizuar si film artistik i metrazhit te gjate, ne regji te Ise Qosjes
                                     

2.5. Veprat Shfaqje te realizuara

 • Hena prej letre”, realizuar nga Teatri i Gjakoves ne vitin 1988, ne regji te Fadil Hysajt;
 • Princi i hieve”, realizuar ne Teatrin Popullor Krahinor ne vitin 1984, me regji te Agim Sopit dhe ne Teatrin e Gjilanit ne vitin 1985;
 • Grafitet”, realizuar ne Teatrin" Oda” te Prishines, ne vitin 2005, ne regji te Ise Qosjes;
 • Onufri i Neokastres” version i ri, realizuar nga nje grup artistesh te lire te Gjakoves, ne vitin 2006, ne regji te Nimon Muçajt;
 • "Rekuiem", realizuar ne Janar 2010, ne Teatrin e Gjilanit, regjia Erson Zymberi;
 • Enderr qeni”, realizuar ne Teatrin Kombetar te Prishtines ne vitin 2001, ne regji te Ise Qosjes;
 • Hena prek letre” version i ri, realizuar ne Teatrin Kombetar te Prishtines, ne vitin 2007, ne regji te Fadil Hysajt;
 • Im ate donte Adolfin”, i realizuar si shfaqja e pare profesioniste e Teatrit te Prizrenit, ne vitin 2007, ne regji te Agim Sopit.
 • Onufri i Neokastres”, nga Tetari Amator" Emin Duraku” i Gjakoves ne vitin 1987 ne regji te Nimon Muçajt;
 • "Im Ate e donte Adolfin" version i ri, me perpunim dramaturgjik te Shkelzen Berisha, realizuar ne vitin 2016, ne Teatrin e Gjilanit, me regji te Ilir Bokshit;


                                     

3. Çmime

 • Çmimi" Pjeter Bogdani” i Shoqates se Shkrimtareve te Kosoves per vepren me te mire per permbledhjen" Njezet tregime per kohen e shkuar”, 2001;
 • Çmimi vjetor i Shoqates se Shkrimtareve te Kosoves per vepren me te mire per romanin" Moti i Madh”, 1981;
 • Çmimin" Azem Shkreli” te Ministrise se Kultures se Kosoves per vepren me te mire per romanin" Edhe te çmendurit fluturojne”, 2004.
 • Çmimi" Hivzi Sulejmani” i Shoqates se Shkrimtareve te Kosoves per prozen me te mire per permbledhjen e tregimeve" Vdekja pa emer”, 1995;
 • Çmimi" Mitrush Kuteli” i Ministrise se Kultures te Shqiperise per permbledhjen e tregimeve" Hija e qershise ne driten e henes”, 2007.
 • Çmimi" Pjeter Bogdani” i Shoqates se Shkrimtareve te Kosoves per vepren me te mire per romanin" Muri i mjegulles”, 1999;
 • Çmimi i shtepise botuese" Toena” per prozen me te mire nga peseqind titujt e botuar per romanin" Muri i mjegulles”, 1998;
 • Çmimi "Petro Marko" i Ministrise se Kultures te Shqiperise per romanin me te mire te vitit, "Selvite e Tivarit" 2008


                                     

4. Literatura

 • Hamiti, Sabri 2002. Letersia Bashkekohore, Vepra Letrare, 10. Prishtine: Faik Konica.
 • Elsie, Robert 2010. Historical Dictionary of Albania ne anglisht. Londer: Rowman & Littlefield.
 • Aliu, Ali 2012. Kenaqesia e leximit. Prishtine: ASHAK.
 • Elsie, Robert 2005. Albanian Literature: A Short History ne anglisht. I.B. Tauris. ISBN 978-1-84511-031-4.
 • Krasniqi, Nysret 2016. Letersia e Kosoves 1953-2000. Prishtine: AIKD.
                                     
 • Flutura Kraja 19? ? politikane shqiptare Garentina Kraja 19? ? gazetare shqiptare Marie Kraja 1911 1999 këngëtare lirike shqiptare Mehmet Kraja
 • është roman me autor Mehmet Kraja Botuar në Tiranë nga Sh.B.Onufri, në vitin 2018. E zeza dhe e kuqja Moti i madh Mehmet Kraja vjen me librin Prishtina
 • Moti i madh është roman i shkrimtarit Mehmet Kraja Ngjarja tek Moti i madh në të vërtetë përfaqëson një formë joharmonike të biografisë historiko
 • Udhëzime për kapërcimin e detit është roman i autorit Mehmet Kraja Një libër metaforë me Udhëzime për kapërcimin e detit që ka në qendër ngjarjet historike
 • Muri i mjegullës, roman me autor Mehmet Kraja Botuar në Tiranë nga Toena në vitin 1998. Libri ka 178 faqe. Edhe të çmendurit fluturojnë
 • Hotel Arbëria është roman me autor Mehmet Kraja Botuar në Tiranë nga Onufri në vitin 2010. Shto përmbajtjen. Net Bizantine Edhe të çmendurit fluturojnë
 • E zeza dhe e kuqja është roman me autor Mehmet Kraja U botua në Tiranë nga Onufri në vitin 2015. Shto përmbajtjen. Net Bizantine Udhëzime për kapërcimin
 • Net bizantine është roman i autorit Mehmet Kraja i botuar në vitin 1990. Sipas albanologut Robert Elsie në këtë roman arriti maturinë e tij dhe është romani
 • Bellizzi Martin Camaj 1925 - 1992 Mehmedali Q. Hoxha 1924 - 1991 Mehmet Kraja 1952 Mehmet Surdulli 1933 - 2003 Millosh Gjergj Nikolla - MIGJENI 1911 - 1938
 • Kraja 1911 Marie Logoreci 1920 - 1988 Marko Boçari 1790 Martin Camaj 1925 Martin Mato 1966 Mehdi Bardhi 1927 - 1994 Mehmet Shehu 1913 - 1981 Mehmet Akif
 • Sëmundja e ëndrrave: triptik për vendlindjen është roman i autorit Mehmet Kraja i vitit 1986. Sëmundja e ëndrrave, Rilindja Prishtinë, 1986. Sëmundja