ⓘ Mark Tirta

                                     

ⓘ Mark Tirta

Akad. Mark Tirta, etnolog, lindur ne Orosh te Mirdite-s me 21 maj 1935; kryen studimet ne universitetin eShkodres te Tirane-s per Histori - Gjuhesi me 1957- 1961. Ne vitet 1955-1957 dhe 1959-1967 ka qene arsimtar ne Mirdite: me teper drejtor shkolle a inspektor arsimi per rrethin.

Nga viti 1961 ne vazhdim, krahas punes ne arsim, merret dukshem me kerkime ne fushe te etnokultures: mbledhje materiali etnografik e folklorik, zbulon e pershkruan qendra te reja arkeologjike te Arbrit Mesjetar, po keshtu dhe kulture ilire e romake, ngriti nje muze ne Rreshen 1967, mbledh toponime, antroponime, fjale te rralla. Botoi shkrime te ndryshme. Ka bere nje fjalor me 6500 toponime te Mirdite-s. Si rrjedhoje e kesaj pune kerkimore, me 1968 e emerojne etnolog profesionist ne Tirane, ne Institutin e Histori - Gjuhesise, dega e etnologjise.

                                     

1. Botime

 • Mitologjia nder shqiptare 2004
 • Veshjet popullore shqiptare me bashkautore, V.I.1999
 • Mjeshtria e kerkimit shkencor ne etnologji 2006
 • Panteoni e simbolika, doke e kode 2007
 • Etnologjia e Pergjithshme V.II.2001
 • Etnologjia e Shqiptareve 2003, 2006
 • Levizje migruese te brendshme nder Shqiptare 2013
 • Migrime te Shqiptareve 1999
                                     
 • Skeda: Mitologjia ndër shqiptarë.JPG Mitologjia ndër shqiptarë me Autor: Mark Tirta Botuar në Tiranë: Shkenca, 2004. Faqet e librit 451. ISBN 99927 - 938 - 9 - 9
 • folklorike : balada, ninulla, këngë, . libër me autor Hysen Koçillari dhe Mark Tirta konsul. shkenc. Botuar në Korçë nga Libraria Kotti në vitin 2014
 • Mirdita, mbi librin studimor Toka e katedraleve 1996 - Akademik Mark Tirta për librin Toka e katedraleve - Dr. Pal Doçi, për veprën Toka e katedraleve
 • prof. Aleks Buda, prof. Alfred Uçi, prof.Androkli Kostallart prof. dr. Mark Tirta doc. Koço Nova e Feti Gjilani, prof. Rrok Zojzi, prof. dr. Aleks Luarasz
 • për Hasin dhe rëndësine e tij në fushën e etnokulturës, studiuesi prof. Mark Tirta thotë: Dëshmitë na afrojnë kujtesa popullore, përfituar me anë te eksplorimeve
 • lëpirjet e një ujku dhe gjarpri dhe se në kraharor kishte tre zemra. Këngët e Mujit dhe Halilit. Mark Tirta Mitologjia ndër Shqiptarë, 2004, Tiranë.
 • parole pagane e cristiane attraverso i tempi në italisht Morcelliana. Tirta Mark 2004 Petrit Bezhani red. Mitologjia ndër shqiptarë. Tirana: Mësonjëtorja